Start » Pieczywo

Grissini

12 marca 2013 0 Komentarzy

Grissioni czyli rodzaj włoskiego pieczywa w postaci chrupiących paluszków.
Sklepowe często zawierają w składzie smalec, więc wegetarianie mogą skorzystać z bezpiecznego przepisu.
Ciasto przygotowałam w automacie do chleba.

 grissini

grissini

Zdjęcie – K. Ziółkowski

 

  • 1 łyżka syropu słodowego (dodałam płynny miód)
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 280 ml ciepłej wody
  • sezam

Wymieszać syrop i oliwę z wodą, dodać do mąki z drożdżami i solą. Mieszać do otrzymania jednolitego ciasta.
Wyrobić,  aż będzie gładkie i elastyczne.  Uformować kulę, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, pokroić na paski o grubości około 1 cm. Delikatnie rozciągnąć do uzyskania długości około 20 cm.
Spryskać wodą, obtoczyć na nasionach sezamu.
Wyłożyć na blachę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Spryskać ponownie wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20 minut, aż będą złote.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: