Start » Zupy warzywne

Grochówka z czarnym ryżem

22 września 2015 0 Komentarzy

Delikatna w smaku zupa-krem z grochu, którą podałam z kontrastującym kolorystycznie czarnym ryżem. Można go zastąpić ryżem pełnoziarnistym.

grochówka z czarnym ryżem

grochówka z czarnym ryżem

 

  • 190 g grochu ( 1 szklanka)
  • cebula, obrana, posiekana
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 3 łyżki oliwy
  • marchew, obrana, pokrojona
  • pietruszka, obrana, pokrojona
  • kawałek selera, obrany, pokrojony
  • wywar warzywny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 50 g czarnego ryżu

 

Groch namoczyć przez noc, odcedzić.
Ryż zalać wodą, gotować około 20 minut, do miękkości, odcedzić, odstawić.
Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, dusić kilka minut, mieszając. Dodać pozostałe warzywa i groch. Zalać wywarem i gotować około 1,5 h, aż groch zmięknie. W razie potrzeby dolać wywaru.  Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Po przestudzeniu zupę zmiksować.
Podawać z ryżem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: