Start » Ciasta - placki

Gruszki w cytrynowym sosie

15 listopada 2010 0 Komentarzy

Uwielbiam smak gruszek, a  to, że do ciast nadają się rewelacyjnie potwierdził poniższy wypiek :) . Co prawda nie piekłam dla siebie, a dla szwagra, który obchodził urodziny. Smakowało nie tylko jemu, a wszystkim gościom i rozeszło się w mig…

Ciasto dzięki masie cytrynowej ma orzeźwiający smak i świetnie współgra z gruszkami.

Piekłam w formie do tart o górnej średnicy 25 cm, dolnej 27 cm, o wysokości 3 cm ale okazała się za niska :( ,(nie wykorzystałam całej masy cytrynowej ) więc radzę piec w tortownicy.

Zamiast śmietany użyłam twarożku.

Przepis na podstawie  książki Ewy Aszkiewicz “Domowe wypieki”.

gruszki w cytrynowym sosie

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

DO POSMAROWANIA:

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

MASA CYTRYNOWA:

  • 12,5 dag masła
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 cytryny

DO POSYPANIA:

  • cukier puder

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.

Utrzeć cukier puder z masłem i 2 żółtkami.  Gdy masa będzie jednolita i pulchna wsypać obie mąki, wymieszać. Wstawić do lodówki.

MASA CYTRYNOWA:

Na małym ogniu stopić masło, odstawić do ostygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na gęsty krem, dodając w trakcie ubijania sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz łyżeczkę startej skórki cytrynowej. Dodać wystudzone roztopione masło.

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia).

W tortownicy rozłożyć rozwałkowane ciasto (ja je wgniatam, bez wałkowania) w taki sposób, by boki były uniesione 2 cm  do góry. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem, ułożyć gruszki. Zalać masą cytrynową.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C około 40-45 minut.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (nie posypywałam).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: