Start » Ciastka, ciasteczka

Herbatniki imbirowe

28 lutego 2016 0 Komentarzy

Kruche ciastka z dodatkiem świeżego imbiru. Przepyszne, proste do wykonania.

 

herbatniki imbirowe

herbatniki imbirowe

 

 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 125 g masła w pokojowej temperaturze
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru

 

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z solą, imbirem i masłem. Miksować, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.

Dodać jajko, ucierać, wrzucić cukier, dalej ucierać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować wałek o średnicy 5 cm. Zawinąć w folię.  Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blasze w dość dużych odstępach, bo ciastka urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12 minut, do zarumienienia.
Ściągać z blachy po całkowitym ostudzeniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: