Herbatniki imbirowe
Kruche ciastka z dodatkiem świeżego imbiru. Przepyszne, proste do wykonania.
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka startego imbiru
- 125 g masła w pokojowej temperaturze
- jajko
- 3/4 szklanki cukru
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z solą, imbirem i masłem. Miksować, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
Dodać jajko, ucierać, wrzucić cukier, dalej ucierać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować wałek o średnicy 5 cm. Zawinąć w folię. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blasze w dość dużych odstępach, bo ciastka urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12 minut, do zarumienienia.
Ściągać z blachy po całkowitym ostudzeniu.

Dodaj komentarz!