Start » Ciastka, ciasteczka

Herbatniki korzenne

22 grudnia 2016 0 Komentarzy

Wykrawane ciastka, wymagające wcześniejszego schłodzenia w lodówce. Cudownie pachnące przyprawami korzennymi.

herbatniki korzenne

herbatniki korzenne

 

  • 170 g masła w pokojowej temperaturze
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 80 g melasy
  • 1 jajko
  • 260 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Utrzeć jajko z cukrem trzcinowym. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zagnieść kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 1 h.
Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać ciastka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: