Start » Ciastka, ciasteczka

Herbatniki z masłem orzechowym

19 listopada 2016 0 Komentarzy

Ciastka z razowej mąki i dodatkowych otrębów o wyrazistym, orzechowym smaku.
Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk.
Przechowywać do 5 dni.

ciastka z masłem orzechowym i otrębami

ciastka z masłem orzechowym i otrębami

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka otrębów (użyłam orkiszowych)
  • 125 g masła w pokojowej temperaturze
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 jajko

Utrzeć masło z cukrem. Dodać masło orzechowe i jajko. Wsypać mąkę i otręby, wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i ułożyć na blasze w odstępie około 3 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 12 minut.
Ściągać z blachy po całkowitym ostudzeniu.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: