Hiram skandynawski
Połączenie w tym hiarmie rabarbaru z imbirem i cytryną daje bardzo ciekawy smak, który kojarzy mi się z colą.Świetnie pasuje jako dodatek do kotletów, twarogu czy pieczywa.
Przepis warty powtórzenia, ale ze zredukowaną ilością cukru.
Przepis z książki: „Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory”.
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 3 łyżki imbiru
- skórka z 1 cytryny
Rabarbar pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików.

Dodaj komentarz!