Start » Przetwory z owoców

Hiram skandynawski

28 czerwca 2014 0 Komentarzy

Połączenie w tym hiarmie  rabarbaru z imbirem i cytryną daje bardzo ciekawy smak, który kojarzy mi się z colą.Świetnie pasuje jako dodatek do kotletów, twarogu czy pieczywa.
Przepis warty powtórzenia, ale ze zredukowaną ilością cukru.

Przepis z książki: „Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory”.

hiram skandynawski

hiram skandynawski

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki imbiru
  • skórka z 1 cytryny

Rabarbar pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: