Start » Pasty, pasztety

Hummus dyniowy

29 września 2013 0 Komentarzy

Odnoszę wrażenie, że dynia w sklepach zrobiła się bardziej popularna niż w poprzednich latach. A to cieszy! Jest w czym wybierać.
Dynia hokkaido, jest jak na dynie, dość niewielka (około 1,5 kg), ma intensywnie pomarańczową skórkę i już przez to wydaje się bardzo apetyczna.
Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać, choć do tej pasty używamy wyłącznie obranej.

hummus dyniowy

hummus dyniowy

  • 500 g dyni
  • 3 łyżki tahiny
  • sól
  • pieprz

Dynię obrać, ugotować na miękko. Ja czasami gotuję dynię ze skórą i wyskrobuję miąższ łyżeczką. Wymieszać z tahiną i miksować, dolewając trochę gorącej wody, tak, by pasta uzyskała odpowiednią gęstość.
Podawać do krakersów, pieczywa, serów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: