Start » Desery z owocami

Jaglany budyń gruszkowy z bobem tonka

6 grudnia 2016 0 Komentarzy

Bób tonka to ziarna z tropikalnego drzewa tonkowca wonnego, który uprawiany jest głównie w północnych rejonach Ameryki Południowej. Owoce tego drzewa suszy się około roku, a następnie wyciąga się ziarenka, które są macerowane w rumie. Później znów są suszone. Ziarenka z wyglądu przypominają skrzyżowanie laski wanilii z rodzynką.
Zapach tonki określa się jako waniliowo-rumowy z migdałową lub karmelową nutą.
W kuchni używany jest podobnie jak wanilia. Dobrze współgra z karmelem, kokosem, syropem klonowym.
Ziarna przed użyciem należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub podgrzać w płynie przed dodaniem do potrawy.
Jedno ziarenko wystarczy do przygotowania około 1/2 kg deseru.
Czasem tonka wykorzystywany jest w potrawach wytrawnych.
Oprócz zastosowania spożywczego, bób tonka wykorzystywany jest w perfumerii oraz w przemyśle farmaceutycznym, a to ze względu na wysoką zawartość kumaryny.

 

budyń jaglany z gruszką

budyń jaglany z gruszką

  • 1 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 2 dojrzałe gruszki (ok. 400g)
  • 2 ziarnka bobu tonka /ew. wanilia
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (ew. miodu)

 

Kaszę ugotować, zblendować mikserem ręcznym. Wymieszać z mlekiem i syropem klonowym. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne. Zmiksować i wymieszać z kaszą. Ziarna tonki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z budyniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: