Start » Placki, racuchy

Jarmuż w cieście naleśnikowym

31 października 2015 0 Komentarzy

Przechodząc koło straganów z pęczkami  jarmużu, wprost nie jestem w stanie im się oprzeć :) . Tym razem jarmuż został powleczony nieco gęstszym niż tradycyjnym ciastem naleśnikowym.
Przepis ten przywodzi mi na myśl smażone kwiaty akacji w cieście właśnie naleśnikowym, choć nigdy ich jeszcze nie próbowałam.
Placki są sycące, choć niezbyt tłuste.
Polecam także chipsy z jarmużu

jarmuż w cieście naleśnikowym

jarmuż w cieście naleśnikowym

  • kilka liści jarmużu
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Liście jarmużu umyć, odłożyć do wysuszenia. Mąkę, mleko, sól i jajka wymieszać.
Rozgrzać patelnię, lekko posmarować olejem.
Liście jarmużu zanurzyć w cieście, smażyć z obu stron na rumiano.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: