Start » Halloween

Jelita wegetariańskie

2 listopada 2013 0 Komentarzy

Na tegoroczne Halloween, przygotowałam kilka posiłków.
Pomysł na jelita z ciasta francuskiego podgapiłam gdzieś w internecie.
Część jelit nadziałam porami z pieczarkami, resztę ziemniakami i osobiście ta wersja bardziej mi smakowała.
Świetnie będzie pasować nadzienie z kapusty kiszonej z grzybami.

jelita wegetarianskie

jelita wegetarianskie

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (łącznie 550 g)
  • 200 g pieczarek
  • 3 pory
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka garam masala
  • sól
  • pieprz
  • białko
  • czerwony barwnik spożywczy

Pory (białe części) pokroić, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Osobno podsmażyć pieczarki na reszcie oliwy. Wymieszać z porami, przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować, obrać, wymieszać z garam masala, solą i pieprzem.
Ciasto rozwinąć, wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć pas nadzienia, zawinąć, zlepiając boki oraz początek i koniec, formując jelito. Odciąć resztę ciasta, postępując tak do wykończenia ciasta.
Wałki układać w foremce na kształt skręconych jelit. Posmarować białkiem, pociapać czerwonym barwnikiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: