Start » Chleby, bułki na drożdżach

Jesienny bochenek

21 lutego 2012 0 Komentarzy

Wilgotny dzięki dodatkowi ziemniaków i jabłka. Nasiona słonecznika można zastąpić ziarnami dyni, a jabłko – gruszką.

Przepis  z książki” Dania jarskie”

jesienny bochenek

 

 

  • 500 g ziemniaków
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki razowej
  • 200 ml letniego mleka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  • jabłko
  • 150 g nasion słonecznika

 

Zimniaki ugotować, obrać, ugnieść.
Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Wymieszać z mąką, dodać mleko, 200 ml letniej wody i masło. Dodać sól, wymieszać, wyrobić ciasto. Obrane jabłko utrzeć.
Słonecznik (odłożyć 2 łyżki) podprażyć na suchej patelni. Dodać do ciasta z jabłkiem i ziemniakami.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około  1 1/2 h.
Wysmarować olejem formę, wysypać otrębami, wyłożyć ciasto, posypać odłożonym  słonecznikiem.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: