Start » Warzywa, Zapiekanki

Kalafiory i brokuły w sosie ziołowym

28 stycznia 2011 0 Komentarzy

Danie które mnie rozczarowało. Jest za kwaśne i mało wyraziste. Przede wszystkim zmniejszyłabym ilość cytryn i tłuszczu.  Dodałam trochę startej gałki muszkatołowej. Generalnie nie mój smak.

Przepis z “Kuchnia wegetariańska” Jenny Stacey.

kalafiory i brokuły w sosie ziołowym

kalafiory i brokuły w sosie ziołowym

  • 2 kalafiory
  • 225 g brokułów
  • sól
  • pieprz

SOS:

  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki starego świeżego imbiru
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 5 łyżek posiekanej kolendry
  • 5 łyżek sera cheddar startego

Kalafiory i brokuły gotować w osolonym wrzątku 1o minut.  Odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

SOS:

Oliwę i masło podgrzać do rozpuszczenia. Dodać starty imbir, skórkę cytrynową i kolendrę, smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, polać warzywa. Posypać serem.

Piec w nagrzanym opiekaczu (piekłam w piekarniku) około 3 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: