Start » Napoje alkoholowe

Kardamonówka

27 lutego 2010 0 Komentarzy

Kardamon to dla mnie jedna z ciekawszych przypraw korzennych. Receptura nie precyzuje którego gatunku należy użyć, więc zastosowałam kardamon zielony, znacznie delikatniejszy od kardamonu malabarskiego. Malabarski ma bardzo intensywny, zbliżony do kamfory zapach i jest  brązowy.  Przepis pochodzi z książki:  “Domowy wyrób win, nalewek i miodów” E. i K. Adamscy. Nalewka jest bardzo mocna…

Kardamonowka

1 g ziaren kardamonu
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
sok z 1 cytryny

Ziarna kardamonu utłuc w moździerzu, wlać spirytus i wódkę, dodać sok cytrynowy. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe
miejsce na 2 tygodnie. Przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na minimum miesiąc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: