Start » Kasze

Kasza gryczana zapiekana z białym serem

22 grudnia 2009 0 Komentarzy

Kasza gryczana (dla mnie najsmaczniejsza ta mniej zdrowa, bo prażona) – uwielbiam ją w każdej postaci. W połączeniu z twarogiem ma lekko kwaskowaty smak. Wkrótce przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu.

zapiekanka-z-kaszy-i-twarogu (1)

25 dag kaszy gryczanej

2 łyżki masła

30 dag twarogu

10 dag śmietany

2 średnie cebule

2 pory

pęczek zielonej pietruszki

30 dag pieczarek

sól

pieprz

Ugotować w 1/2 l wody i 1 łyżce masła kaszę. Na patelni zeszklić cebule i białe części por. Oddzielnie usmażyć pieczarki.  Kaszę wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, cebulą z po. rami i pieczarkami. Przyprawić. Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w nagrzanym piekarniku (250 stopni C). Po 20-30 minutach polać rozbełtaną śmietaną (wymieszałam ją z kurkumą) i zapiekać jeszcze 10 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: