Start » Kasze

Kasza jaglana na ostro

11 lutego 2010 0 Komentarzy

Kasza jaglana, choć jest dość neutralna w smaku, bardzo mi smakuje. Danie z wyglądu przypomina  potrawę z kuskusem.

Przepis pochodzi z książki  Sarah Brown “Kuchnia wegetariańska”. Nie zgodzę się jednak , że potrawa jest ostra 🙂

kasza jaglana na ostro

2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
250 g kaszy jaglanej
700 ml mleka wymieszanego z wodą
100 g startego ostrego sera najlepiej cheddara
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz

Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie, wrzucić drobno pokrojoną cebulą, czosnek i paprykę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać  kaszę jaglaną, smażyć 2-3 minuty. Mleko z wodą podgrzać, wlać do kaszy, zagotować, raz wymieszać. Przykryć i gotować 20 minut, aż kasza będzie miękka.
Wymieszać z tartym serem i posypać nacią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: