Start » Kasze

Kasza manna z warzywami (Upma)

25 listopada 2010 0 Komentarzy

Danie nie prezentuje się zbyt fotogenicznie, ale nie zrażajcie się wyglądem :) .

Z warzyw użyłam kalafiora, paprykę zieloną i ziemniaki.

” KUCHNIA KRYSZNY indyjskie potrawy wegetariańskie” Adiraja Dasa

kasza manna z warzywami

  • 4 pomidory
  • 450 g warzyw (np: fasola szparagowa, ziemniaki, kalafior, papryka, marchew)
  • 3 łyżki ghee
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 suche pokruszone chili
  • 6 liści curry / 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki asafetydy
  • 1,4 litra wody
  • 50 g rodzynek (niekoniecznie)
  • 3 łyżeczki soli
  • 450 g kaszy manny
  • 3 łyżeczki soli
  • 200 g masła / ghee
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła

Warzywa pokroić. Rozgrzać łyżkę ghee, usmażyć w nim kumin, gorczycę, kozieradkę, liście curry, imbir i chili. Po 30-45 sekundach dodać kurkumę i asafetydę oraz pokrojone warzywa.  Mieszać do zarumienienia warzyw. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

W osobnym garnku rozgrzać ghee, dodać kaszę i smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach kasza powinna być brązowa.

Warzywa połączyć z kaszą, dodać gorącą wodę z solą. Pod przykryciem gotować na małym ogniu aż kasza będzie gotowa.

Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i masłem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: