Kasza manna z warzywami (Upma)
Danie nie prezentuje się zbyt fotogenicznie, ale nie zrażajcie się wyglądem .
Z warzyw użyłam kalafiora, paprykę zieloną i ziemniaki.
” KUCHNIA KRYSZNY indyjskie potrawy wegetariańskie” Adiraja Dasa
- 4 pomidory
- 450 g warzyw (np: fasola szparagowa, ziemniaki, kalafior, papryka, marchew)
- 3 łyżki ghee
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 suche pokruszone chili
- 6 liści curry / 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki asafetydy
- 1,4 litra wody
- 50 g rodzynek (niekoniecznie)
- 3 łyżeczki soli
- 450 g kaszy manny
- 3 łyżeczki soli
- 200 g masła / ghee
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
Warzywa pokroić. Rozgrzać łyżkę ghee, usmażyć w nim kumin, gorczycę, kozieradkę, liście curry, imbir i chili. Po 30-45 sekundach dodać kurkumę i asafetydę oraz pokrojone warzywa. Mieszać do zarumienienia warzyw. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
W osobnym garnku rozgrzać ghee, dodać kaszę i smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach kasza powinna być brązowa.
Warzywa połączyć z kaszą, dodać gorącą wodę z solą. Pod przykryciem gotować na małym ogniu aż kasza będzie gotowa.
Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i masłem.

Dodaj komentarz!