Start » Kasze

Kasza orkiszowa i quinoa z warzywami

12 września 2017 0 Komentarzy

Lubię łączyć komosę z kaszami. Sam jej smak jest dla mnie zbyt neutralny, więc dodatek kaszy to jest mój sposób na przemycenie w potrawie tej bogatej w wartości odżywcze rośliny.

W poniższym daniu użyłam kaszy orkiszowej, ale oczywiście można dodać swoją ulubioną czy też pominąć ją, zwiększając ilość komosy.

 

komosa i kasza orkisz z warzywami

komosa i kasza orkisz z warzywami

  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 100 g komosy ryżowej
  • cebula, drobno pokrojona
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • kawałek selera (ok. 150 g)
  • papryka
  • cukinia
  • 6 łyżek oliwy
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
Drobno pokrojone warzywa wraz z czosnkiem, podsmażyć około 10 minut na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i bulion. Wrzucić opłukaną soczewicę, przyprawy i gotować pod przykryciem około 30 minut.
W drugim garnku zagotować wodę, wrzucić kaszę orkiszową, po 5 minutach dodać dobrze opłukaną komosę i gotować jeszcze 10 minut. Odcedzić.
Połączyć z ugotowanymi warzywami.
Można posypać wegańskim parmezanem wg tego przepisu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: