Start » Sosy

Keczup śliwkowy

7 października 2015 0 Komentarzy

Smaczny dodatek do serowych kanapek, kotletów czy pasztetów.
Nieznacznie zmodyfikowałam przepis dodając połowę octu. W 2-giej partii gotowania nie dodałam już wraz z cukrem octu. Dzięki temu keczup wyszedł gęstszy.
* Można użyć mrożonej porzeczki.
Z podanej porcji wychodzi około 1 litra keczupu.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”.

keczup śliwkowy

keczup śliwkowy

  • 1,8 kg wydrylowanych śliwek węgierek
  • 110 g czerwonych porzeczek *
  • 225 g cebuli, obranej i posiekanej
  • 3-4 suszone papryczki chili
  • 1/2 łyżki startego imbiru
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżki ziaren ziela angielskiego
  • 600 ml białego octu winnego
  • 25 g soli
  • 225 g cukru trzcinowego

 

Śliwki, porzeczki i cebulę wrzucić do garnka z grubym dnem. Chili, imbir, czosnek, pieprz, ziele angielskie i gorczycę zawiązać w kawałki gazy tak, aby powstał woreczek.  Wrzucić go do garnka, wlać połowę octu. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
Wyjąć woreczek z przyprawami, a zawartość garnka zmiksować w blenderze.
Masę wraz z woreczkiem z powrotem przełożyć do garnka, dodać sól, cukier i resztę octu.
Gotować 1,5 -2 h na małym ogniu, bez przykrycia. Od czasu do czasu zamieszać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: