Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Keks z dyni

12 listopada 2011 0 Komentarzy

W wyniku mojej pomyłki  (pomyliłam litr ze szklanką… )  karą za niedbalstwo okazała się puddingowa konsystencja keksu.  Wydawała mi się podejrzana ilość tegoż składnika, ale swoją pomyłkę zauważyłam dopiero po upieczeniu ciasta. Dodałam i tak nieco mniej niż jogurtu niż „wyczytałam” ale zdecydowanie wpłynęło to na wypiek. Na szczęście smak keksu nie ucierpiał. Ciekawe, czy znajomi wyczują w nim dynię …

Po upieczeniu, ciasto nieco opadło.

Piekłam z połowy ilości w formie keksowej 32 cm x 8, 5 cm. Zmniejszyłam o 1/3  ilość cukru. Orzechy zastąpiłam migdałami.Robiłam bez polewy, posypałam cukrem pudrem.

Puree z dyni robię w szybszy sposób. Dynię obieram i gotuję na parze. Jeśli skóra stawia opór przy obieraniu, wówczas gotuję dynię ze skórą, pokrojoną jedynie na kawałki. Po ugotowaniu bardzo dobrze daje się oddzielić.

Przepis z : „Kuchnia jarska” Katarzyny Pospieszyńskiej

keks z dyni

keks z dyni

CIASTO:

  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/3  szklanki rumu
  • 1 szklanka daktyli grubo posiekanych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów, lekko zarumienionych
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 2  szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka upieczonej i przetartej dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/4 szklanki zsiadłego mleka / kefiru / jogurtu naturalnego

POLEWA:

  • 3 łyżki rumu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • cukier puder

CIASTO:

Rodzynki zalać rumem , przykryć, odstawić na kilka godzin. Daktyle wymieszać z łyżką mąki, odstawić.
Masło utrzeć na puszystą masę, ucierając dodawać stopniowo cukier. Wbić kolejno jajka. Dodać dynię, imbir, cynamon.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać.
Sodę wymieszać z zsiadłym mlekiem.  Mieszając masę dyniową dodawać na przemian mąkę i zsiadłe mleko. Wymieszać na jednolite ciasto.  Dodać rodzynki z rumem w którym się moczyły, daktyle, orzechy  i skórkę pomarańczową.Wlać do foremek (wyłożyłam papierem do pieczenia) wysmarowanych tłuszczem wysypanych mąką.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 h 15 minut.

POLEWA:

Składniki wymieszać, posmarować ciasto pędzelkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: