Start » Warzywa

Kitri po polsku

2 listopada 2011 0 Komentarzy

Kitri to indyjskie danie z warzyw, oczywiście z masalą. Polski akcent stanowić ma tu jęczmień w postaci kaszy, ja użyłam pęczaku.

Przepis z książki: „Wegetarianizm po mistrzowsku” Ewa Kmiecik, Rati Manjari Dasi

kitri po polsku

kitri po polsku

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 marchew
  • 1/2 kalafiora
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • garść zielonej pietruszki
  • 3 pomidory / 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1 papryka
  • ew. kilka brukselek
  • garść zielonego groszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki ghee

Marchew, pietruszkę  i ziemniaki obrać i pokroić drobno. Kalafior podzielić na małe różyczki. Ugotować razem z kaszą dodając 4 szklanki wody, aby powstała gęsta zupa.
Brukselkę i pokrojoną paprykę udusić z odrobiną tłuszczu i  wody, na koniec dodać obrane i pokrojone pomidory. Dusić około 5 minut. Dodać do kaszy z warzywami.

Na rozgrzane ghee wrzucić przyprawy i mieszając smażyć chwilę. Dodać do kaszy. Na koniec posolić i wymieszać z solą. Podawać posypane nacią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: