Start » Pierogi, kluski

Kluski z topinambura

29 października 2016 0 Komentarzy

Kluchy o mocno wyczuwalnym smaku słonecznika. Proste w wykonaniu.
Podawać z roztopionym masłem, ulubionym sosem czy startym serem.
U nas z masłem i wegańskim parmezanem z tego przepisu.
O topinamburze czyli słoneczniku bulwiastym pisałam tutaj.

 

kluski z topinambura

kluski z topinambura

 

  • 500 g topinamburu
  • 200 g mąki orkiszowej typ 450 (ew. pszennej)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Topinambur obrać, ugotować do miękkości przez około  25 minut. Rozgnieść na puree.
Wymieszać z mąką, jajkiem i solą. Uformować cienki wałek. Pokroić na niewielkie kawałki.Wrzucić do gorącej wody i gotować przez 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: