Start » Strączkowe

Kofta z soczewicy i marchwi

22 marca 2015 0 Komentarzy

Danie w stylu indyjskim. Małe kulki, marchewkowo-orzechowo-soczewicowe. Nieociekające tłuszczem, bo pieczone, idealne jako przystawka.

W wersji wegańskiej wystarczy ghee zastąpić olejem.

kofta z marchwi i soczewicy

kofta z marchwi i soczewicy

  • 6 łyżek ghee
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3 marchewki, pokrojone
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 4 łyżeczki curry
  • szczypta chili
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki zmielonych nerkowców
  • 1 szklanka bułki tartej (lub więcej)
  • sól
  • pieprz

 

Na 4 łyżkach ghee podsmażyć cebulę z czosnkiem, przez około 3 minuty. Dodać marchew, dusić 5 minut. Dodać soczewicę, chili, curry, smażyć minutę, mieszając. Wlać wywar, koncentrat pomidorowy i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica zmięknie.
Zdjąć z ognia. Dodać orzechy, bułkę tartą, płatki drożdżowe,doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wyłożyć na blasze natłuszczonej 2 łyżkami ghee i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Podawać z sosem /dipem /czatnejem np. pomidorowym.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: