Start » Przystawki zimne

Kokosowy bekon

31 grudnia 2016 0 Komentarzy

Kokosowy bekon to popularna wśród wegan przekąska z chipsów kokosowych z wędzonymi dodatkami. Chipsów nie da się zastąpić wiórkami kokosowymi- są za małe. Są super chrupkie, bardzo smaczne same, ale można je wykorzystywać jako dodatek do wielu potraw czy nawet kanapek.
Wykonanie chipsów, jak już zaopatrzymy się we wszystkie niezbędne składniki, jest bardzo proste.
Aromat dymu wędzarniczego w proszku kupiłam na allegro. Można go zastąpić solą wędzoną.

 

kokosowy bekon

kokosowy bekon

  • 12o g chipsów kokosowych
  • 1 łyżka stopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego / tamari
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczka aromatu dymu wędzarniczego w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: