Start » Napoje

Koktajl ze świeżą kurkumą

22 października 2017 0 Komentarzy

Przez zupełny przypadek wyszedł mi dziś najpyszniejszy koktajl, który zasmakował całej naszej trójce, w tym ponad rocznemu dziecku. Przygotowując go z tego co było w domu, użyłam mrożonych bananów oraz brokułów (nie rozmrażamy ich wcześniej), co fajnie wpłynęło na lekkie schłodzenie napoju. Mleko z migdałów ziemnych (cibora) nadało dodatkowo słodkawego smaku. Jednak najbardziej zaskakującym dodatkiem okazał się korzeń świeżej kurkumy. Zakupiony przeze mnie pierwszy raz, leżał akurat koło blendera, więc dodałam go do koktajlu niemal odruchowo.
Takie połączenie składników dało w rezultacie rewelacyjny, tropikalny w smaku napój.
Całość przygotowywana na „oko”, ale podaję przybliżone proporcje.

Nie warto zastępować brokułów mrożonych świeżymi, gdyż są one wówczas dość wyczuwalne w smaku.
Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy zawartej w kurkumie, poleca się łączyć ją z pieprzem.

 

koktajl z kurkumą

koktajl z kurkumą

  • 70 -80 g jarmużu
  • około 300 ml mleka z migdałów ziemnych (lub zwykłych)
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 niewielkie różyczki mrożonego brokuła
  • duży, mrożony banan
  • pomarańcza obrana
  • małe jabłko, pozbawione gniazd nasiennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • około 5 cm korzeń świeżej kurkumy, obrany
Wszystkie składniki zmiksować i od razu podawać.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: