Start » Napoje

Kompot z suszu

31 grudnia 2016 0 Komentarzy
kompot z suszu

kompot z suszu

Niedoceniany na polskim stole, bo tradycyjnie podawany tylko w Wigilię, kompot z suszonych, podwędzanych owoców. Smak dodatkowo uzupełniają cytrusy oraz przyprawy korzenne. U mnie są to cynamon i goździki, ale równie dobrze można dodać także anyż, imbir czy kardamon.

 

  • 250 g suszonych owoców wędzonych (jabłka, gruszki, śliwki)
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Pomarańczę sparzyć, wyszorować skórkę, pokroić na cienkie plastry.
Owoce suszone zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Dodać cynamon, goździki, plasterki pomarańczy i gotować pod przykryciem około 40 minut. Dodać sok z cytryny. Odstawić do ostudzenia. Owoce i przyprawy odcedzić. Wymieszać z miodem.  Przed podaniem schłodzić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: