Start » Przetwory z owoców

Konfitura z aronii

14 września 2012 0 Komentarzy

Dostałam od koleżanki zbiory aronii z jej ogrodu.  Aronia  ma cierpkie owoce, po które – pomimo ich walorów odżywczych -dość rzadko sięgamy. A jeśli już, to zazwyczaj w postaci bardzo przesłodzonych soków.
Poza tym, aronia nie jest zbyt dostępna w sklepach. Sporadycznie widuję ją na rynku. W związku z tym, doświadczeń kulinarnych z tymi owocami nie mam zbyt rozległych.
Przetwory z aronii często zawierają dodatek innych owoców, np. gruszek czy jabłek.
Ja przygotowałam aronię z jabłkami.

 

konfitura z aronii

konfitura z aronii

 

 

 

 

 

  • 1 kg owoców aronii
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody

 

Zagotować wodę z cukrem, dodać aronię i gotować około 1h  na dość dużym ogniu. Jabłka obrać, pokroić, dodać do aronii. Gotować całość, aż zgęstnieje. Przełożyć do słoików, zapasteryzować.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: