Start » Ciasta - placki

Kostki miętowo-czekoladowe

23 kwietnia 2010 0 Komentarzy

Nie byłam fanką deserów z nutą miętową, ale odkąd spróbowałam lody miętowe otworzyłam się na miętę w wersji słodkiej.  Kostki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ekstrakt miętowy z powodzeniem można zastąpić kroplami miętowymi z apteki:)

Przepis z książki „Wielka kuchnia amerykańska”

mietowa kostka

11 dag półsłodkiej czekolady

1 szklanka margaryny

1 3/4 szklanki krakersów

1 szklanka wiórków kokosowych

1/2 szklanki siekanych orzechów

44 dag serka śmietankowego

1 szklanka cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego

Roztopić 1/3 szklanki czekolady z 3/4 szklanki margaryny. Dodać pokruszone krakersy, wiórki kokosowe i orzechy, wymieszać. Wyłożyć na formę o wymiarach 22 x 23 cm. Ochłodzić. Serek zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem miętowym. Wyłożyć na krakersowy spód, oziębić. Roztopić pozostałą margarynę z pozostałą czekoladą, rozprowadzić na warstwie sera. Ochłodzić, pokroić na kawałki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: