Start » Kotlety

Kotlety jaglano-soczewicowe

29 lipca 2017 0 Komentarzy

Wegańskie kotlety z zielonej soczewicy (która nie zamienia się podczas gotowania w purée tak jak czerwona) oraz kaszy jaglanej. Dzięki jej dodatkowi kotlety dobrze się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia.

wegańskie kotlety soczewicowo-jaglane

wegańskie kotlety soczewicowo-jaglane

  • 230 g zielonej soczewicy
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Soczewicę ugotować do miękkości przez około 40 minut. Odcedzić.
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 8 minut. Dodać czosnek i pozostałe przyprawy, smażyć jeszcze 1 minutę. Wymieszać z soczewicą i kaszą jaglaną, doprawić solą i pieprzem.
Uformować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: