Kotlety jaglano-soczewicowe
Wegańskie kotlety z zielonej soczewicy (która nie zamienia się podczas gotowania w purée tak jak czerwona) oraz kaszy jaglanej. Dzięki jej dodatkowi kotlety dobrze się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia.
- 230 g zielonej soczewicy
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki garam masala
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Soczewicę ugotować do miękkości przez około 40 minut. Odcedzić.
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 8 minut. Dodać czosnek i pozostałe przyprawy, smażyć jeszcze 1 minutę. Wymieszać z soczewicą i kaszą jaglaną, doprawić solą i pieprzem.
Uformować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Dodaj komentarz!