Start » Kotlety

Kotlety jarskie z ryżu i szpinaku

17 grudnia 2011 0 Komentarzy

Pomimo moich obaw, czy mrożony szpinak nie wpłynie na konsystencje masy negatywnie, kotlety bardzo dobrze się formowało i nie rozpadały się przy smażeniu.

Podałam z czatnejem porzeczkowym z tego przepisu.

kotlety jarskie z ryzu i szpinaku

kotlety jarskie z ryzu i szpinaku

  • 25 dag ryżu, najlepiej brązowego
  • 20 dag świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
  • 10 dag bryndzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • olej
  • bułka tarta do panierowania lub otręby pszenne / orkiszowe
  • chili mielone
  • sól
  • pieprz

Ryż ugotować, osączyć, odstawić do ostudzenia.  Wymieszać z pokruszoną bryndzą.  Przyprawić.
Szpinak zalać wrzątkiem, osączyć (mrożony odmrozić)  Czosnek  zmiażdżyć, podgrzać na rozgrzanej oliwie. Dodać szpinak. Dusić kilka minut na małym ogniu. Wystudzony połączyć z ryżem. Formować kotlety, panierować. Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: