Start » Kotlety

Kotlety sojowe a la ryba po grecku

8 stycznia 2017 0 Komentarzy

Wegańskie danie na bazie kotletów sojowych (takich suchych, paczkowanych, dostępnych w większości sklepów). Równie dobrze można użyć tofu naturalnego.
Jeśli nie zależy nam na rybnym  posmaku można w przepisie pominąć glony.

a la ryba po grecku

a la ryba po grecku

 

  •  4 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • por
  • oliwa
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 100 g kotletów z proteiny sojowej
  • 1 arkusz glonów nori /kilka listków wakame
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce.
Rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, starte warzywa, pokrojonego w talarki pora, liść laurowy i ziele angielskie. Dodać koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Pod przykryciem dusić na małym ogniu do miękkości (około 15-20 minut). Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Kotlety sojowe zalać wrzątkiem, dodać pokruszone glony i sos sojowy. Odstawić na 20 minut. Odcisnąć z zalewy.

Do naczynia w którym będziemy podawać „rybę” wyłożyć na dno część sosu warzywnego. Ułożyć odsączone kotlety, przykryć resztą sosu. Odstawić na kilka godzin do lodówki, by kotlety naciągnęły smakiem sosu.
W wersji na ciepło zapiekać danie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: