Start » Kotlety

Kotlety z dynią

17 października 2013 0 Komentarzy

W konwencji jesiennej – kotlety dyniowe.
Najlepiej masę na kotlety odstawić na kilka godzin do lodówki, będą się lepiej lepić.

 

kotlety dyniowe

kotlety dyniowe

  • 100 g ryżu (użyłam czerwonego)
  • 100 g soczewicy
  • ubite jajko (w wersji wegańskiej można pominąć)
  • 500 g dyni np. hokkaido
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka galangalu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • otręby
  • olej do smażenia

 

 

Dynię ugotować, najlepiej na parze, obrać ze skóry, ugnieść na pure. Osobno ugotować ryż i soczewicę. Wymieszać wszystkie składniki. Uformować kotlety. Obtoczyć w otrębach. Smażyć z obu stron.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: