Start » Kotlety

Kotlety z kalafiora i grochu

12 lipca 2015 0 Komentarzy

Pierwsze danie które przygotowałam z niedawno wydanej książki autorstwa Magdaleny Cielenga-Wiaterek „Zielenina na talerzu”. Zachęcam także do zajrzenia na bloga autorki, którego, przyznaję się szczerze, nie znałam do tej pory.
Przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Kotlety są rewelacyjne zarówno na obiad, jak i do kanapek.

kotlety z kalafiora, kaszy i grochu

kotlety z kalafiora, kaszy i grochu

 

  • 300 g kalafiora
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki grochu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • kilka łyżek posiekanej zielonej pietruszki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Kalafiora ugotować na parze.
Ugotować kaszę jaglaną w 1 szklance wody.
Groch ugotować w bulionie warzywnym wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Zmiksować kalafiora, kaszę i odcedzony groch. Dodać orzechy, czosnek i przyprawy. W razie potrzeby do masy dodać bułki tartej. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: