Kotlety z soczewicy i wędzonego tofu
Kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej, soczewicy i wędzonego tofu.
Jeśli chcemy, możemy kotlety usmażyć. Ja zdecydowałam się je podać w lżejszej wersji, czyli z piekarnika.
Podawać z ulubionym sosem.
Przepis mocno zmodyfikowany, inspirowany magazynem „Slowly veggie”.
- 100 g czerwonej soczewicy
- 75 g wędzonego tofu
- 80 g kaszy jaglanej
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- otręby żytnie (wg uznania)
Ugotować soczewicę oraz kaszę jaglaną. Tofu zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki wymieszać, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać otręby.
Uformować kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

Dodaj komentarz!