Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Krakersy z algami

7 czerwca 2015 0 Komentarzy

Algi to – oprócz agaru – produkty, których zawsze unikałam. Zbyt przypominają mi w zapachu ryby, których nie jem od ponad 20 lat, a sushi nie lubię. Ale zaczynam oswajanie się z glonami :) .
W tych ciasteczkach są one mało wyczuwalne w smaku. Tylko na początku pieczenia czuć nieco co siedzi w piekarniku.
Przepis także z  autorki książki „Smakowite prezenty, słodkie i słone przysmaki na cały rok” – Singrid Verbert.

 

krakersy z algami

krakersy z algami

  • 50 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki alg nori pokrojonych w cienkie paseczki
  • 5-6 łyżek zimnej wody

Masło posiekać, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, solą i algami. Stopniowo dodawać wodę. Szybko zagnieść. Uformować kulę. Cienko rozwałkować na około 1 mm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10-15 minut, do zarumienienia.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: