Start » Zupy warzywne

Krem buraczany z mlekiem kokosowym

12 lutego 2014 0 Komentarzy

Najlepsze do tej pory danie z buraków, jakie było dane mi jeść.
Genialny przepis z blogu jadlonomia.com
Buraki obierałam, nie dodałam limonki oraz chili.

zupa krem z burakow i kokosa

zupa krem z burakow i kokosa

  • 3 duże buraki
  • 2 cm świeżego imbiru, startego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 – 50 minut (piekłam około 1,5h).
Rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir. Podsmażać wszystko przez 1 minutę, dodać pokrojone buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, wodę, gotować przez 10 – 15 minut na niewielkim ogniu.
Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: