Start » Desery

Krem daktylowy

28 października 2016 0 Komentarzy

Krem z suszonych daktyli z niewielkim dodatkiem orzechów. Aby nieco zmniejszyć słodycz owoców dodajemy sok z cytryny. Taki krem jest idealnym zamiennikiem niektórych wegańskich ciast i deserów. Świetnie też pasuje do pieczywa czy nawet sam.
Przez dodatek wiórków kokosowych, przypraw (np. cynamonu, imbiru kardamonu) czy kakao / karobu zyska nieco inny smak.

pasta toffi z daktyli

pasta toffi z daktyli

 

  • 200 g suszonych daktyli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki orzechów włoskich / arachidowych
Daktyle zalać wodą, odstawić do zmięknięcia. Orzechy zmielić. Wymieszać wszystkie składniki, dodając kilka łyżek wody w której moczyły się owoce.
Przechowywać w lodówce.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: