Start » Zupy warzywne

Kremowa zupa z ziemniaków i porów

2 lutego 2014 0 Komentarzy

Przepis na podstawie miesięcznika „Kuchnia”, z drobnymi zmianami.

zupa krem z porow i ziemniaków

zupa krem z porow i ziemniaków

  • 110 g ziemniaków
  • 3 pory (same białe części, około 300 g)
  • 1 cebula
  • 55 g masła
  • odrobina białego wytrawnego wina
  • 290 ml bulionu warzywnego
  • 290 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

 

Roztopić masło, wrzucić pokrojone pory i cebulę. Dusić na małym ogniu, około 15 minut  – do miękkości  -od czasu do czasu mieszając.
Dodać odrobinę wina, pokrojone ziemniaki, bulion i przyprawy. Gotować na małym ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną (około 15 minut).
Zmiksować zupę na gładką masę, dodać mleko, wymieszać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: