Start » Ciasta z kremami

Kremówki francuskie

6 lutego 2013 0 Komentarzy

Domowe ciasto francuskie z masą na bazie budyniu. Przepis z naszego starego rodzinnego notatnika kulinarnego.

Zmniejszyłam jedynie ilość cukru.
Ciasto jest dość delikatne i może sprawiać nieco trudności nałożenie placka na masę kremową.

kremowka francuska

kremowka francuska

Zdjęcie - K. Ziółkowski

 

CIASTO I:

  • 1 szklanka mąki ( 160-170g)
  • 125 g masła
  • sól

CIASTO II:

  • 1 szklanka mąki ( 160-170g)
  • 2 żółtka
  • 100 g  kwaśnej śmietany
  • sól

KREM:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 750 ml mleka
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

CIASTO I:

Masło pokroić na kawałki. Wyrobić ciasto i rozwałkować na prostokąt o  wielkość około 40 cm x 20cm

CIASTO II:

Wyrobić ciasto i rozwałkować na prostokąt o wielkość około 40 cm x 20cm

 

Na rozwałkowane ciasto II nałożyć ciasto I i zwinąć w rulon. Przekroić na pół. Każdą połówkę rozwałkować na placek  około 40 cm x 20cm.

Przełożyć każdy placek na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut do zezłocenia.

KREM:

Masło utrzeć, odstawić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i 250 ml mleka. Resztę mleka zagotować. Zalać nim masę jajeczną , zagotować, ciągle mieszając, by nie dopuścić do utworzenia się grudek.
Do ostudzonej masy dodać masło, utrzeć.

Po ostudzeniu ciasto przełożyć masą, przykryć 2-gim plackiem ciasta.
Przechowywać w lodówce.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: