Start » Placki, racuchy

Krokiety z kapustą i grzybami

5 stycznia 2016 0 Komentarzy

Tradycyjne krokiety naleśnikowe z lekko zmodyfikowanym farszem. Cześć grzybów suszonych stanowią grzyby shiitake, a całość nadzienia wzbogacona jest sosem sojowym.

Z podanej porcji wychodzi około 15 sztuk.

 

krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapustą i grzybami

 

CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

NADZIENIE:

  • 500 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 30 g suszonych grzybów shiitake
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

PANIERKA:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

 

CIASTO NALEŚNIKOWE:

Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 30 minut.
Patelnię lekko posmarować olejem, smażyć naleśniki z obu stron.

 

NADZIENIE:
Oba rodzaje grzybów zalać wodą, odstawić na 3 h. Gotować na małym ogniu przez 1 h. Odcedzić, drobno posiekać.

Na rozgrzanej oliwie poddusić cebulę, dodać grzyby i smażyć około 10 minut. Wymieszać z posiekaną kapustą, sosem sojowym. Doprawić pieprzem, wymieszać.

 

Na środku każdego naleśnika położyć farsz. Brzegi lekko zawinąć do środka, zawinąć rulony.
Krokiety maczać w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: