Start » Wypieki wytrawne

Kruche babeczki z warzywami

14 marca 2017 0 Komentarzy

Tak, tak, to znów kolejny przepis inspirowany książką Yotama Ottolenghi: „Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju”.
Babeczki są idealnie kruche, z nadzieniem na nutę indyjską.
Wprowadziłam niewielkie zmiany do receptury. Oryginalnie m.in. zamiast selera występuje dynia.

kruche babeczki z warzywami

kruche babeczki z warzywami

CIASTO:

  • 240 g mąki
  • 190 g zimnego masła
  • 60 g śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 2łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta chili
  • duża, posiekana cebula
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • mały ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę (160 g)
  • średnia marchewka, obrana, pokrojona w kostkę (100 g)
  • średnia pietruszka, obrana, pokrojona w kostkę (100 g)
  • kawałek selera, obranego, pokrojonego w kostkę (250 g)
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 120 g startego cheddara
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Zagnieść ciasto, aż będzie miękkie i plastyczne. Owinąć folią i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

NADZIENIE:

Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć chwilę curry, kminek, gorczycę i kardamon. Mieszać, aby się nie przypaliły, wrzucić cebulę, chili i tymianek. Smażyć 4 minuty. Dodać warzywa, zalać bulionem.  Dodać cukier, 3/4 łyżeczki soli, pieprz. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Płyn powinien wyparować, a warzywa zmięknąć. Zdjąć z ognia. Dodać ser, wymieszać.

12 foremek na muffiny wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części. Uformować kulki. Każdą kulkę cienko rozwałkować tak, aby po włożeniu do foremki z boku wystawał spory margines ciasta. Nałożyć nadzienie. Zwinąć ciasto do środka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: