Kruche ciasto pandanowe
Przywiozłam z Tajlandii z artykułów spożywczych m.in. opakowanie kremu w proszku o smaku pandanowo-kokosowym. Jego skład nie zachwyca, ale ciekawość wzięła górę.
Pandan to krzew występujący w Azji. Jego aromatyczne liście są wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa, przede wszystkim do potraw z ryżu oraz deserów.
Po ugotowaniu kremu (co prawda na mleku, nie jak sugerowano na opakowaniu, na wodzie), okazało się, że jest okropnie przesłodzony. W pierwszej chwili chciałam więc dodać do niego utarte masło, ale ostatecznie zdecydowałam o lżejszym rozwiązaniu. Kasza jaglana świetnie spełniła to zadanie.
CIASTO:
- 200 g płatków owsianych
- 70 g ziaren słonecznika
- 60 g oleju kokosowego
- 40 g cukru palmowego
NADZIENIE:
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 opakowanie kremu pandanowego w proszku (120 g) *-zdjęcie poniżej
- 120 ml mleka
Zagnieść ciasto. Wylepić nim tortownicę o średnicy 20 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do zarumienienia.
NADZIENIE:
Mleko zagotować, wrzucić zawartość torebki z kremem pandanowym. Dokładnie wymieszać i gotować około 1 minuty, do zgęstnienia. Kaszę jaglaną ugotować, zbendować. Wymieszać z masą pandanową. Wyłożyć na ostudzony spód.
* Krem pandanowy można zastąpić opakowaniem ulubionego budyniu.

Dodaj komentarz!