Start » Ciasta kruche

Kruche ciasto pandanowe

11 listopada 2016 0 Komentarzy

Przywiozłam z Tajlandii z artykułów spożywczych m.in. opakowanie kremu w proszku o smaku pandanowo-kokosowym. Jego skład nie zachwyca, ale ciekawość wzięła górę.
Pandan to krzew występujący w Azji. Jego aromatyczne liście są wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa, przede wszystkim do potraw z ryżu oraz deserów.
Po ugotowaniu kremu (co prawda na mleku, nie jak sugerowano na opakowaniu, na wodzie), okazało się, że jest okropnie przesłodzony. W pierwszej chwili chciałam więc dodać do niego utarte masło, ale ostatecznie zdecydowałam o lżejszym rozwiązaniu. Kasza jaglana świetnie spełniła to zadanie.

kruche pandanowe

kruche pandanowe

 

CIASTO:

  • 200 g płatków owsianych
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 60 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru palmowego

 

NADZIENIE:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 opakowanie kremu pandanowego w proszku (120 g)  *-zdjęcie poniżej
  • 120 ml mleka
krem pandanowy

krem pandanowy

CIASTO:
Zmielić słonecznik z płatkami owsianymi. Cukier palmowy rozpuścić np. w kuchence mikrofalowej. Wszystkie składniki wymieszać.
Zagnieść ciasto. Wylepić nim tortownicę o średnicy 20 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do zarumienienia.

NADZIENIE:

Mleko zagotować, wrzucić zawartość torebki z kremem pandanowym. Dokładnie wymieszać i gotować około 1 minuty, do zgęstnienia. Kaszę jaglaną ugotować, zbendować. Wymieszać z masą pandanową. Wyłożyć na ostudzony spód.

 

* Krem pandanowy można zastąpić opakowaniem ulubionego budyniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: