Start » Zapiekanki

Kruche ciasto z porami

4 lipca 2013 0 Komentarzy

Przepis kuchni tureckiej, lekko zmodyfikowany.

zapiekanka z porami

zapiekanka z porami

 

CIASTO:

  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 115 g zimnego masła
  • 1 żółtko, lekko roztrzepane
  • około 6 łyżek zimnej wody

FARSZ:

  • 4 duże pory
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g fety
  • garść ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, rozetrzeć, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i taką ilość wody,by powstało elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce około 1 h.

FARSZ:

Na łyżce oliwy poddusić pory, aż będą miękkie, ale nie rumiane. Odstawić.
Wymieszać fetę z pozostałą oliwą, przyprawami i słonecznikiem. Połączyć z porem.

Ciasto cienko rozwałkować. 2/3 ciasta wyłożyć na blasze o wymiarach 25 cm x 30, także na bokach. Rozłożyć nadzienie. Resztą ciasta przykryć farsz, zlepić ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: