Start » Ciasta kruche

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i ananasem

13 maja 2016 0 Komentarzy

Przepyszna, krucha tarta z nadzieniem owocowym. Dzięki podpieczeniu owoców osobno i odlaniu nadmiaru płynu, sok nie rozmiękcza ciasta.

kruche z rabrabarem, malinami i ananasem

kruche z rabrabarem, malinami i ananasem

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 40 ml  zimnego mleka

NADZIENIE:

  • 350 g malin (użyłam mrożonych)
  • 1 kg rabarbaru
  • 300 g ananasa, obranego, pokrojonego w kostkę
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

DODATKOWO:

  • cukier puder

CIASTO:

Do mąki wrzucić masło, sól, cukier, jajko. Wymieszać, połączyć na gładką masę. Wlać mleko, zagnieść ciasto.
Schłodzić w lodówce przez minimum 1h. Cienko rozwałkować. Z 1/4 ciasta wykroić kilka pasków na wierzch ciasta.
Przełożyć do formy do tart o średnicy około 234 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.

NADZIENIE:

Rabarbar pokroić w małe kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.Odlać sok, który się zbierze.
Przełożyć na podpieczony spód. Ułożyć kratkę z reszty ciasta i piec kolejne 20-25 minut.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: