Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Kruche paluszki serowe

5 sierpnia 2011 0 Komentarzy

Bardzo kruche, maślane, smaczne ciasteczka serowe.

Należy je kłaść w dość dużych odstępach od siebie, bo „puchną” przy pieczeniu.

Użyłam zwykłej mąki pszennej. Przed pieczeniem posypałam jeszcze mieloną papryką.

Przepis z książki ” Kuchnia wegetariańska” Sarah Brown

kruche paluszki serowe

kruche paluszki serowe

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g semoliny /kaszy manny
  • 100 g masła
  • 100 g startego sera ostrego, najlepiej cheddar
  • szczypta cayenne / chili
  • szczypta mielonej gorczycy
  • sól

Mąkę wymieszać z semoliną i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozcierać z mąką do uzyskania masy podobnej do bułki tartej. Wsypać ser i przyprawy, wymieszać. Rozwałkować, wyroić dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: