Start » Ciasta drożdżowe

Krucho-drożdżowe rogaliki

16 lutego 2015 0 Komentarzy

Rogaliki krucho-drożdżowe, czyli kompromis pomiędzy moim ulubionym ciastem drożdżowym a kruchym, za którym z kolei przepada mój Mężczyzna.
Im mniejsze, tym bardziej zachęcają do sięgania po nie, ale jak nie macie ochoty spędzać tyle czasu przy ich wykonaniu, lepcie większe sztuki.
Do nadzienia użyłam częściowo dżemu truskawkowo-rabarbarowego, a częściowo porzeczkowego, oczywiście domowej roboty.

Przepis z gazety: „Poradnik domowy”.

rogaliki krucho drożdżowe

rogaliki krucho drożdżowe

  • 250 g masła
  • 50 g drożdży
  • 500 g  mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru (dałam 2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • dżem /powidła

 

Drożdże, cukier, śmietanę rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Z mąki, jajka, masła, soli i wyrośniętych drożdży zanieść ciasto.
Schłodzić w lodówce około 2h.
Rozwałkować cienko na placuszki, każdy pociąć na 4 części, na środku nakładać dżem/powidła, zawijać rogaliki.
Układać  na wysmarowanej tłuszczem foremce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do zarumienienia.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: