Start » Przystawki ciepłe

Kuleczki brokułowo-arachidowe

11 czerwca 2011 0 Komentarzy

Przepis kuchni indyjskiej, który lekko zmodyfikowałam, gdyż proponowany zestaw przypraw: sól  i pieprz wydał mi się nazbyt skromny. Do panierowania użyłam tradycyjnie jajka. Poniżej wersja już po zmianie.
Kulki bardzo dobrze się smażą, masę warto potrzymać przed formowaniem w lodówce.
Świetna opcja do zaserwowania brokułów.

Przepis z książki „Wegetarianizm po mistrzowsku” – Ewa Kmiecik,  Rati Manjari Dasi.

kuleczki brokułowo-arachidowe

kuleczki brokułowo-arachidowe

  • mały brokuł (około 350 g)
  • 0,25 szklanki prażonych posiekanych orzeszków arachidowych
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

PANIERKA:

  • 1/2 szklanki mąki
  • rozbełtane jajko
  • bułka tarta
  • łyżeczka kuminu
  • olej

Brokuły wraz z łodyżkami drobno posiekać. Na rozgrzane masło wrzucić brokuły i 2 szczypty soli. Dusić aż zmiękną, zdjąć z ognia. Dodać orzeszki. Odstawić.

Podgrzać masło i dodać mąkę, prażyć do lekkiego zbrązowienia. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodać mleko. Postawić z powrotem na ogień i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy i brokuły. Podgrzewać na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do ostygnięcia. Formować niewielkie kulki.

Składniki panierki połączyć, obtaczać w niej kulki, następnie w jajku i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju, aż kulki nabiorą złocisto-brązowego koloru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: