Start » Desery

Kulki czekoladowe z cieciorki

30 września 2017 0 Komentarzy

Czekoladowe kulki z cieciorki inspirowane słynną już na wielu blogach wegańskich ”Cieciorellą” czyli zdrowszą wersją Nutelli. Bazą jest tu oczywiście cieciorka, której wg mnie nie jest wcale wyczuwalna.

kulki czekoladowe z cieciorki

kulki czekoladowe z cieciorki

 

  • 1 szklanka cieciorki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego
  • 80 -100 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki kakao (lub karobu) + do oprószenia
  • 50 g orzechów laskowych

 

Cieciorkę namoczyć w dużej ilości wody i zostawić na noc. Rano przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Zmielić.
Daktyle zalać małą ilością wody, chwilę gotować, aż zmiękną. Odcedzić.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, zmielić.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Oprószyć kakao.
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: