Start » Desery

Kulki figowe

2 stycznia 2017 0 Komentarzy

Deser z gatunku zdrowych i smacznych,  z cukrem pochodzącym wyłącznie z suszonych owoców,  z orzechami i  z niewielką ilością oleju kokosowego.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Kulki figowe

Kulki figowe

  • 50 g nerkowców
  • 20 g orzechów laskowych
  • 50 g suszonych fig
  • 20 g rodzynek
  • 30 g oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
Nerkowce zalać wodą i odstawić na minimum 2 h. Odcedzić, zblendować.
Figi suszone gotować około 10 minut, aż zmiękną. Zblednować.
Olej kokosowy roztopić. Orzechy laskowe posiekać.
Wszystkie składniki (w tym połowę wiórków koksowych) wymieszać. Uformować niewielkie kulki. Obtoczyć je w pozostałych wiórkach kokosowych.
Schłodzić w lodówce.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: