Start » Desery

Kulki jaglano-daktylowe

10 września 2017 0 Komentarzy

Smakowite wegańskie kulki, bez dodatku rafinowanego cukru, na bazie kaszy jaglanej i płatków owsianych. Mogą się nieco kojarzyć z kulkami z tego przepisu, ale to wersja zdecydowanie zdrowsza i odchudzona. Deser nie dość że smaczny to nieskomplikowany w przygotowaniu.

kulki jaglano-daktylowe

kulki jaglano-daktylowe

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g masła migdałowego lub orzechowego
  • 200 g suszonych daktyli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 80 g migdałów / orzechów
  • 50 ml oleju kokosowego nierafinowanego

 

Daktyle zalać wodą, odstawić na noc.  Można też bez namaczania chwilę podgotować, aż zmiękną.
Kaszę ugotować. Jeszcze ciepłą, wraz z daktylami zblednować.
Olej rozpuścić. Migdały /orzechy posiekać.
Wszystkie składniki oprócz kakao wymieszać, podzielić na 2 części. Do jednej dosypać kakao i wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć do lodówki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: