Kulki jaglano-daktylowe
Smakowite wegańskie kulki, bez dodatku rafinowanego cukru, na bazie kaszy jaglanej i płatków owsianych. Mogą się nieco kojarzyć z kulkami z tego przepisu, ale to wersja zdecydowanie zdrowsza i odchudzona. Deser nie dość że smaczny to nieskomplikowany w przygotowaniu.
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g masła migdałowego lub orzechowego
- 200 g suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 80 g migdałów / orzechów
- 50 ml oleju kokosowego nierafinowanego
Daktyle zalać wodą, odstawić na noc. Można też bez namaczania chwilę podgotować, aż zmiękną.
Kaszę ugotować. Jeszcze ciepłą, wraz z daktylami zblednować.
Olej rozpuścić. Migdały /orzechy posiekać.
Wszystkie składniki oprócz kakao wymieszać, podzielić na 2 części. Do jednej dosypać kakao i wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć do lodówki.

Dodaj komentarz!